DESCOBREIX ELS TRESORS NATURALS DEL NOSTRE ENTORN

A pocs kilòmetres de la nostra ciutat i envoltats d’infraestructures es troben els espais naturals del Delta del Llobregat, un mosaic de llacunes, maresmes, pinedes litorals i platges amb dunes, que tot i la pressió urbanística i demogràfica conserven un elevada biodiversitat que sorprèn gratament als visitants. Tant és així que estan protegits tant a nivell nacional com europeu i alberguen diverses espècies de plantes i animals vulnerables i en perill d’extinció.

La majoria d’aquests espais compten amb infraestructures que permeten la seva visita i gaudir: centres informació, itineraris senyalitzats, observatoris d’aus, miradors panoràmics, aparcaments etc.

Al municipi de Sant Boi trobem una petita mostra d’aquests espais protegits: les Basses de can Dimoni, aiguamoll situat al bell mig de la plana agrícola deltaica.

En aquest article us volem presentar un dels principals espais naturals del Delta, tant per les seves dimensions com per l’elevada biodiversitat que alberga: l’ espai de cal Tet ca l’Arana (espais naturals del Riu) al Prat de Llobregat.

Espais Naturals del Riu (cal Tet- ca l’Arana)

Es tracta d’un espai associat a la nova desembocadura del riu Llobregat i que amb una superfície de 120 ha i trobem llacunes, grans extensions de canyissars, prats humits, una franja de pineda litoral i 2 km de platges naturals verges dedicades a la natura.

Es troba situat al litoral del Prat, entre la desembocadura del Riu i l’Aeroport.

L’accés des de la ciutat de Sant Boi pot ser tant en vehicle propi com en transport públic. Amb vehicle particular cal anar a la ciutat del Prat  a l’Avinguda del Remolar i seguir les indicacions d’accés als espais naturals del delta. El recorregut ens portarà per la carretera d’accés a la platja del Prat i, un cop passat el cementiri ens desviarà fins l’aparcament de l’espai. Des d’aquí en 5 minuts caminant arribaren a l’entrada de l’espai natural, on hi ha un punt d’informació.

L’ accés en transport públic és mitjançant l’autobús de la línia L78 fins a l’estació de tren del Prat. Un cop allà cal pujar a l’autobús PR3 que ens portà fins al cementeri del Prat, a 1 Km aproximadament de l’entrada de l’espai.

Al punt d’informació podem demanar informació dels itineraris que podem fer, la seva durada i detalls de la flora i fauna que podem veure. A més hi ha lavabos i una espai amb taules per fer picnic.

Als espais naturals del Riu podem fer dos recorreguts, l’itinerari 1 de 3 km de longitud i l’itinerari 2 de 5,2 Km. En ambos casos el recorregut es totalment pla (estem en un Delta) i els camins estan adaptats per al pas amb cotxets de nen i cadira de rodes, pel son de dificultat baixa. A l’espai no es permet l’entrada amb bicicletes ni de gossos.

Per les seves característiques i atractius és un espai ideal per visitar en família.

Es recomana portar càmera fotogràfica, prismàtics i aigua., Si anem en silenci i els ulls ben oberts podem veure molts animals al llarg del recorregut , com ara insectes diversos, petits ocells, moltes espècies d’aus aquàtiques, sargantanes, tortugues d’aigua i fins i tot alguna granota. També hi viuen mamífers com els senglars, guineus, eriçons i mosteles, però els seus hàbits nocturns els fa invisibles als nostres ulls.

L’ itinerari 1 o de descoberta ens permet observar el tram final del Llobregat, prats humits on pasturen cavalls, canyissars molt rics en ocells i l’estany de cal Tet (on veurem moltes aus aquàtiques de ben a prop com ara ànecs, fotges, bernats, cabussons etc). Al llarg del recorregut trobarem diversos miradors elevats i a l’estany un aguait per a la observació de la fauna aquàtica sense ser vistos. El tram final del Llobregat va ser desviat per permetre la ampliació del Port de Barcelona, pel que el riu que veurem és un canal artificial que funciona com un estuari.

L’itinerari 2 o naturalista en ser més llarg permet arribar fins a la pineda litoral de pi pinyer, un altre aguait d’observació de l’estany a la platja de ca l’Arana i el punt on el Llobregat i el mar es troben. La platja de ca l’Arana és un espai sense ús públic on, gràcies a la seva tranquil·litat i bon estat de conservació, podem observar un paisatge natural únic al nostre litoral, tot i estar a pocs kilòmetres de la ciutat de Barcelona. Actualment és la joia del delta ja que hi viuen diverses espècies d’aus litorals molt escasses!

Al llarg dels dos itineraris trobarem alguns bancs on descansar i cartells informatius sobre l’espai.

Com ja hem esmentat és un recorregut sense dificultat però cal preveure menjar i aigua per si anem caminant lentament ja que no hi ha cap lloc on comprar fins a la ciutat del Prat.

El més recomanable es anar amb temps suficient per poder anar lentament, disfrutant de cada racó, podent observar amb calma els animals o dedicant temps a fer fotografies de paisatge o de detall.

Es pot visitar qualsevol època de l’any, tot i que els períodes més recomanables son la primavera i l’ hivern. En el primer cas per l’atractiu del bon temps, l’atractiu de la vegetació verda i florida i la possibilitat de veure les cries dels animals. A l’ hivern, tot i el fred, trobem grans estols d’aus aquàtiques hivernants i el paisatge té uns colors molt bonics.

Els horaris per visitar els Espais Naturals del Riu (cal Tet- ca l’Arana) son els següents:

  • 1 abril al 30 de juny: 9 a 19h
  • 1 juliol al 31 agost: 9 a 15h
  • 1 setembre al 31 octubre: 9 a 19h
  • 1 novembre al 31 març: 9 a 17h

Descarregueu el plànol de com arribar-hi: https://drive.google.com/file/d/0B4VqB06u2VGUWXU4Q1ZZVHRlYm8/view?usp=sharing

I el fulletó del itineraris: https://drive.google.com/file/d/0B4VqB06u2VGUbFZyUVAzNFVFNGs/view?usp=sharing